ΔΙΟΛΚΟΣ Στα τέλη του 7ου αι. π.Χ. μάλλον, κατασκευάστηκε από τον τύραννο της Κορίνθου Περίανδρο o Δίολκος. O Δίολκος ήταν ένας πλακόστρωτος δρόμος (δίπλα ακριβώς με την διώρυγα της Κορίνθου και παράλληλα με αυτήν) που συνέδεε τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο. Κατασκευάστηκε για να περνούν τα καράβια από την μία ακτή ως την άλλη (όπως σήμερα περνούν μέσα από την διώρυγα) και να μην καθυστερούν κάνοντας τον γύρο της Πελοποννήσου. Ήταν με ξύλα και αλειμμένος με λίπος, για να γλιστρούν τα καράβια (που τα τραβούσαν δούλοι) πιο εύκολα.
Δες μια σύντομη ταινία 22 λεπτών που αναπαριστά με μοναδικό τρόπο το εξαιρετικό μνημείο τεχνικού πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας, τον Δίολκο:
7.Οι δεσμοί που ένωναν τους
Έλληνες
Oι σύγχρονοι Oλυμπιακοί Αγώνες αναβίωσαν για πρώτη φορά το 1896 στην Αθήνα. Με αφορμή την τέλεσή τους ανατέθηκε, ένα χρόνο πριν, στον Κωστή Παλαμά να γράψει τον ύμνο των Oλυμπιακών Αγώνων, ο οποίος μελοποιήθηκε από τον Κερκυραίο συνθέτη Σπυρίδωνα Σαμάρα. Από την Oλυμπιάδα του Τόκιο, το 1952, καθιερώθηκε ως ο επίσημος ύμνος των Αγώνων και ακούγεται στην ελληνική γλώσσα σε κάθε Oλυμπιάδα.
Αρχαίο Πνεύμ’ αθάνατον, αγνέ πατέρα του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού, κατέβα, φανερώσου κι άστραψ’ εδώ πέρα στη δόξα της δικής σου γης και τ’ ουρανού.
Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι, στων ευγενών Αγώνων λάμψε την ορμή, και με τ’ αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι και σιδερένιο πλάσε κι άξιο το κορμί.
Κάμποι, βουνά και πέλαγα φέγγουν μαζί σου σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός, και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου, Αρχαίο Πνεύμ’ αθάνατο, κάθε λαός.
Κλικ εδώ για να κάνεις σε παζλ τον αγγελιαφόρο των Ολυμπιακών αγώνων.
8.Η τέχνη της αρχαϊκής εποχής
Κάνε κλικ στην εικόνα και χρωμάτισε κι εσύ την πεπλοφόρο κόρη.
Άνοιξε την εφαρμογή με κλικ στη διπλανή εικόνα και μάθε περισσότερα για τη Σπάρτη(και άλλες αρχαίες ελληνικές πόλεις). Άνοιξε μια μια τις καρτέλες με τις πληροφορίες.Σίγουρα θα βρεις κάτι ενδιαφέρον!
12.Το παλιό πολίτευμα της Αθήνας
13.Οι νόμοι του Σόλωνα.Ο Πεισίστρατος γίνεται τύραννος.